vrijdag 31 januari 2014

Plattegronden enzo # 2


Het vervolg! (Deel 1 leest ge hier)

Hier komen de aardbeien (onder andere bosaardbeien, maar ook wat andere soorten, zoals een doordragende aardbei, ananasaardbei enz.) aangevuld met wat ander groen en een beetje fleurigheid. Bernagie zou de aardbeien ten goede komen, dus die hoort hier in elk geval thuis. Aardbeien en munt zijn een prima combinatie op tafel, dus het leek mij een handig plan om ze ook in de tuin bij elkaar te zetten.
Voor de rest komt er ook een geranium bij en er zullen ongetwijfeld wel zaailingen opkomen van de vergeetmenietjes die hier vorige zomer bloeiden. En daarnaast mogen er ook nog wat groentjes staan, ik denk selder (een variëteit met rode stengels) en bieten. Of misschien verander ik nog van gedacht en wordt het spinazie of snijbiet.

En samen ziet dat er zo uit sé.


vrijdag 24 januari 2014

Dit moment

Eén foto - geen (of toch weinig) woorden - een eenvoudig, simpel, speciaal, wonderlijk moment. Een moment om bij stil te staan, van te genieten en vast te houden.

donderdag 23 januari 2014

Plattegronden enzo # 1




Door werk en andere onnozelheden heb ik weinig tijd om te plannen. Maar ik ben er dan toch in geslaagd om een nieuwe indeling te maken voor één stukske tuin. Dit stukske tuin grenst aan het terras en is rondomrond omgeven met tegels en grind. Momenteel is het vierkant (90x90 cm) maar ik wil wat tegels weghalen en meer ruimte geven aan de groensels.

Het wordt vooral een plekje voor mijn keukenkruiden. Het is dicht bij de keukendeur, dus de ideale plek ervoor. Maar als ge mij een beetje kent weet ge al dat er niet alléén kruiden in komen. Want zeg nu zelf, dat zou toch oninteressant zijn?

Salie - staat al een paar jaar op dit plekje

Sneeuwklokjes - staan er sinds december 2012, hopelijk gaan ze dit jaar eindelijk bloeien.

Tijm - is een kruiptijmplant en moet ik dringend terug even snoeien, vorig weekend in het tuincentrum was ik helemaal in de verleiding gebracht door een heerlijk geurende citroentijm, maar momenteel is er geen plaats voor nóg een tijmplant. Dommage!

Bieslook - er staat al een bosje, maar ik wil meer!

Citroenmelisse - die staat nu elders in de tuin, maar wordt dus binnenkort hierheen verplaatst

Anjer - want, eetbare bloemen mogen van mij ook in het kruidenperk

Hertshoornweegbree - ben benieuwd om deze oude groente eens uit de proberen!

Courgette - nog niet helemaal zeker of hij hier genoeg ruimte heeft, dus kan zijn dat ik hem nog verplaats. Ik kijk er wel naar uit om voor de eerste keer in mijn leven courgette in de tuin te hebben!

Afrikaanse lelie - omdat ook niet-eetbare bloemen tussen de groenten en kruiden mogen staan

Rozemarijn - die staat nu in een pot maar is een beetje triest, dus ofwel komt hij hier, ofwel verhuist hij naar een grotere pot. In dat geval komt er munt in de plaats.

Bernagie - is, zo heb ik gelezen, een goeie vriend van courgette, en is mooi en eetbaar.

Koolrabi - in een poging om de koolsoorten gecamoufleerd tussen andere planten te verspreiden door de tuin dacht ikd at dit wel een goei plekje zou zijn voor twee koolrabi's.

En op één of andere manier moet er ook nog een winterharde bonenkruid bij, want die heb ik een paar dagen geleden gekocht, nadat ik dit plan al had gemaakt... Of misschien moet die toch maar in een pot voorlopig.


vrijdag 17 januari 2014

Dit moment

Eén foto - geen (of toch weinig) woorden - een eenvoudig, simpel, speciaal, wonderlijk moment. Een moment om bij stil te staan, van te genieten en vast te houden.


zondag 12 januari 2014

Tuinplan voor januari


Er zijn wel al twee weken van de maand gepasseerd bijna, maar goed, hier alsnog mijn plannen voor de tuin voor deze maand.  Er kan zowaar nog wat geoogst worden, veel gezaaid kan er nog niet worden (oh ik ben zo jaloers op mensen met een serre), maar verder kan er wel al een beetje voorbereidend werk verzet worden.

Oogsten

  • aardpeer
  • witte kool

Zaaien/planten

  • aardpeer 
  • erwten/tuinbonenscheuten op de vensterbank

Onderhoud & overig

Voilà. We kunnen weer aan de slag. Een paar dingetjes heb ik al gedaan, namelijk het zaaiplan maken, en een zak vermiculiet heb ik ook al gekocht. Ik wil dit jaar eens proberen om daarin te gaan voorzaaien. Het grote voordeel is dat je zaadjes die op die manier voorgezaaid worden geen water moet geven tot wanneer je ze verspeend. En aangezien meneer B. wel eens wat zaailingen dood laat gaan als ik tijdens de week weg ben, leek dit me de moeite van het uitproberen waard.
En vanavond heb ik de eerste stappen gezet met het maken van een tuinplattegrond. Maar ik ben daar echt ne chaoot in, dus geen idee of mijn moestuinbeplanting dit jaar uiteindelijk meer georganiseerd/gesturctureerd/logisch zal zijn dan vorig jaar.
We shall see.

vrijdag 10 januari 2014

Dit moment

Eén foto - geen (of toch weinig) woorden - een eenvoudig, simpel, speciaal, wonderlijk moment. Een moment om bij stil te staan, van te genieten en vast te houden.

donderdag 9 januari 2014

Schreeuw om hulp van een aansteller



Disclaimer 1: ik ben ne slechte weg-gooier.

Disclaimer 2: wat volgt is echte aanstellerij.

Bon. Soit.
Wat doet een mens hiermee? Dit is een stapel brieven uit mijn jeugd. Vooral gezwets en hyperonnozel grietengedoe uit het begin van de middelbare school ("Oh echt waar 't is zo saai, ik haat wiskunde." "Kevin heeft echt zo'n schoon ogen! Ik kan al ni wachten tot zijn verjaardagsfuif zaterdag..." "Ik wil dood. Waarom moet het leven zo moeilijk zijn? Ik ben te dik en alleen fruit en groenten eten komt echt mijn neus uit!" "En dan ook nog eens een keeeeiiii-grote taak voor Latijn!")

Optie 1: Weggooien?

Of optie 2: Bijhouden?

Een waar legt ne mens dat dan? (Uitgaande van optie 2).
Onze zolder is behoorlijk vol. En meneer B. is ook al niet goed in afstand doen van dingen. Plastic zwaardjes, pistolen, oude gezelschapspelen, foto-albums, napoleonhoeden, ... dat soort dingen. Persoonlijk snap ik daar niets van. Maar ik ben dan langs de andere kant wel een enorme seut die nu al een maand, ja, een màànd dit pakje brieven op haar bureau heeft liggen en geen beslissing kan nemen.
Want ja, uitgaande van optie 1 denkt mijn brein dan "Ja maar wat als ik dat allemaal vergeet, word ik dan ni helemaal oud? En, en, da is toch tof om nog eens te lezen af en toe? En zoveel plaats pakt da pakske papier nu ook weer ni in?"

dinsdag 7 januari 2014

Papier (niet) hier


Oud papier. Daar hebben we naar mijn goesting veel te veel van. Ook al doen we al heel wat om het binnen de perken te houden.
  1. Achterkantjes van bedrukt papier en enveloppen gebruiken we als boodschappenlijstjes en to-do lijstjes.
  2. Allerlei oud papier wordt gebruikt om zakjes voor zelf geoogste zaden mee te maken.
  3. Papieren zakjes uit de biowinkel nemen we terug mee bij het boodschappen doen en gebruiken we opniew tot ze helemaal op zijn.
  4. Eierkartons gaan terug naar de boerderij waar ze opnieuw gebruikt kunnen worden.
  5. Karton hergebruiken voor knutselprojecten.
  6. Wc-rolletjes worden in het voorjaar gebruikt om bonen in te zaaien.
Nog zo'n voorbeeld van een recycleer-knutselproject? Voor het 'grote Kerstfeest' maakte ik menu-kaarten.  Daarvoor gebruikte ik geen gerecycleerd papier, maar het is wel zo zonde om dit papier met, al zeg ik het zelf, een zeer leutig patroontje zomaar weg te gooien. Na het feest verzamelde ik dus de menukaartjes en nam ze netjes weer mee naar huis.

Nu liggen ze in vierkantjes gesneden in mijn doos met inpakpapier enzo. Volgend jaar worden dat kleine kaartjes waar de naam van de gelukkige die het pakje krijgt op kan.
Dat zijn zo onnozelheden waar ik een heel tevreden gevoel van krijg. Soms.


Maar, wat nog beter kan?


  1. We hebben een NEE-JA sticker op de brievenbus, maar vanaf volgende week wordt dat een NEE-NEE sticker. Dan zijn we eindelijk van die vervelende buurtkrant af.
  2. Verder bestaat ons papierafval voor een groot deel uit theedoosjes en zakjes van apart verpakte builtjes. Ik wil een extra inspanning gaan doen om vanaf nu losse thee te gaan gebruiken. Voor onze zwarte thee doen we dat al een tijdje, maar vorige week heb ik ook losse rooibos en groene thee besteld.



Nu, zoals je ziet zit de thee wel in plastic verpakking. En dat vind ik maar helemaal niets. Ik mailde de klantendienst van het bedrijf waar ik ze kocht hierover, en kreeg volgend vriendelijk antwoord terug:
"De producten worden verpakt in PET potten/zakken. Wij hebben voor deze verpakking gekozen om de volgende redenen;
  • Deze verpakking verhoogd het gebruiksgemak
  • Veilige verpakking, die geschikt is voor vrijwel alle producten. Bevat geen BPA en voldoet aan de strengste richtlijnen voor verpakkingen voor voeding
  • De milieu-impact is zeer beperkt (na glazen verpakking met statiegeld de kleinste ecologische voetafdruk, beter dan glazen verpakking zonder statiegeld)
  • Kleine kans op beschadigingen van zowel de verpakking als het product tijdens het verzenden"
Voorlopig leg ik me er maar bij neer. Ook al heb ik heel veel moeite met plastic op het vlak gezondheid. Maar in elk geval is dit veel minder verpakking dan een theebuiltje in een papieren zakje in een kartonnen doosje in een plastic velletje.  Intussen houd ik mijn ogen open voor een goeie supplier van thee in alternatieve verpakking.
Tips zijn altijd welkom.


zaterdag 4 januari 2014

Kaarsjes uit



Nog eventjes, een beetje nagenieten. Maandag is deze Kerstvakantie weer gedaan. En ook al heb ik de voorbije week thuis gewerkt, dat is toch niet helemaal hetzelfde. Maandag moet ik weer de baan op, buiten de warmte en knusheid van mijn eigen nest.


Ik weet het, ik moet niet zagen. Ik mag spreken van chance dat ik twee de twee weken van de Kerstvakantie gezellig thuis kan doorbrengen.


Maar toch, voor mij is dat uniek. Wonen in Nederland en werken in België is niet zo evident. Het betekend dat ik vier dagen per week van huis ben.


Ja, ge leest dat goed. Vier.


En ondertussen altijd maar uit een rugzakje leven.




Ik ben zo blij, zo blij als een kind, met twee weken Kerstvakantie.


Maar soit, nu dus (bijna) kaarsjes uit. Maandag weer op pad.


donderdag 2 januari 2014

Zadenlijst voor 2014




We vliegen er maar direct in met onze nogal vage voornemens. Meer orde, dat was toch één van die drie aandachtspunten? Wel, sinds gisteren zijn mijn zaden netjes geordend. Ze zijn gesorteerd per maand wanneer ik ze wil zaaien. Van sommige groenten zaai ik natuurlijk meerdere keren. Het voordeel van dit systeem is natuurlijk dat ik ze na de eerste zaai al direct op hun plaats kan steken voor de tweede of derde zaai.
En eenvoud? Dat stond er ook bij. Dit systeem maakt mijn tuinleven in ieder geval een stuk eenvoudiger, maar de materialen die ik ervoor gebruikt heb waren ook al erg eenvoudig. Alles gerecycleerd zo'n beetje. Waar oude zakdoekendozen en verpakkingen van chocoladeletters al niet handig voor kunnen zijn! Het katronnen doosje, daar zat één van mijn verjaardagscadeautjes in (ja, ik ben een Nieuwjaarskind).


Mooi hé! Nu kan ik straks mijn zaailingen op de vensterbank helemaal in stijl water geven! Het doosje is wel wat krap voor mijn zaden, maar tot ik iets beters vind moet het maar lukken ermee.

En wat voor zaden zitten er nu allemaal in dat doosje? Wel, dit is de lijst. Geen idee of het allemaal gaat lukken om die op tijd te zaaien. Geen idee of ze überhaupt in onze kleine tuin passen. Maar dat merken we vanzelf wel als het zover is. (In het paars de zaken die ik dit jaar nieuw introduceer in mijn hofje. Best veel, als ik het zo op een rijtje zie staan, en eigenlijk staan er stiekem ook nog meer op mijn verlanglijstje. Maar zo te zien stel ik die maar uit, want als het dan allemaal niet lukt stel ik mezelf toch maar teleur!)

Zelf geoogste zaden


Akelei
Allium
Bernagie
Groot kaasjeskruid
Judaspenning
Koekoeksbloem
Look-zonder-look
Patisson
Pompoen
Radijsjes
Ruccola
Stokroos
Tomaten
Viooltje

Gekregen zaden


Boerenkool
Dille
Peterselie 

Gekochte zaden


Bleekselderij 'Redventure'
Courgette 'Libanese White Bush'
Erwt 'Half Pint' & 'Blauwschokkers'
Oost-Indische kers 'Milkmaid'
Pastinaak*
Peterselie-erwt
Pinksterbloem
Pronkboon 'Emergo'
Raap 'Fluo'
Raapstelen
Radijs 'IJskegeltjes' & 'Ronde Witte' & 'French Breakfast' & 'Giant of Sicily'
Ramenas 'Münchner Bier'
Rode biet
Sla 'Teigetje' & 'Klein Duimpje' & 'Rouge d'Hiver' & 'Neckarkriesen'*
Smalle weegbree & hertshoornweegbree
Snijbiet 'Glatter Silber'
Tuinboon 'White+Green Windsor' & 'Black Russian'
Tuinmelde
Veldboon
Veldsla*
Warmoes 'Magenta Sunset'
Wilde ruccola
Winterspinazie 'Winterreuzen'
Wortel 'Deep purple'
Wortelpeterselie
Zomerspinazie 'Nores'


*Deze heb ik zowaar afgelopen jaar wel gezaaid, maar dat was geen groot succes, zoals jullie in mijn jaaroverzicht al konden lezen.


woensdag 1 januari 2014

De eerste wandeling van het jaar









Even een frisse neus. Haar in de wind. Om na te denken over wat ik wil dit jaar, en of ik voornemens wil maken, en welke dat da dan moeten zijn. Maar ik ben er nog niet uit. Iets met meer rust en eenvoud en orde. Dat klinkt altijd goed in mijn oren.

Nieuw


'Een nieuw beginsel is een onuitputtelijke bron van nieuwe uitzichten.'
Marquis de Vauvenargues (1715-1747)