zaterdag 31 mei 2014

Gerecycleerde/gereïncarneerde kool

Een paar weken geleden vond ik op de mesthoop een stronk van de witte kool van vorig jaar die terug plantjes begon te vormen. 'Goed', dacht ik, 'als ge per se wilt reïncarneren in nóg eens een kool (ge had misschien voor de verandering eens iets anders kunnen worden?), ga u gang'. Dus, heb ik de stronk maar in de grond gestopt. Het mag duidelijk wezen dat ik helemaal niets tegen heb op wat extra kool in de tuin.


Boven: meneer koolstronk, met duidelijk een bovennatuurlijke levenslust.
Onder: meneer koolstronk in de grond.


Of hij opnieuw volgroeide sluitkolen zal vormen betwijfel ik wel zeer, maar jong koolblad is ook lekker, en misschien komen er wel bloemen aan en dan kan ik zaadjes oogsten voor volgend jaar. Dat heb ik nog nooit geprobeerd met kool, zaad oogsten, maar goed, voor alles is een eerste keer.




vrijdag 30 mei 2014

Lazio, deel 1

[Lazio (Latijn: Latium) is een regio in het midden van Italië die begrensd wordt door Toscane, Umbrië, Abruzzen, Molise, Campania en de Tyrreense Zee. De hoofdstad is Rome.] 

Die week in Italië was natuurlijk veel te rap voorbij. Gelukkig was er wel genoeg tijd om vanalles te doen (en om veel ijsjes te eten): een dagje Rome met een wandeling door de Roseto Cumunale di Roma en de gezellige wijk Trastevere, een familiefeest in Frascati, een dagje Tivoli, een zonnige namiddag in het middeleeuwse bergdorp Calcata en een bezoekje aan 'de meest romantische tuin ter wereld': Giardini di Ninfa. En daarnaast heb ik, hoe kan het ook anders, twee dagen in mijn moeder's toekomstige tuin gewerkt, maar daarover later meer.






































Twee dagen thuis en ik begin weer een beetje in mijn normale ritme te komen. Het onkruid in de tuin heeft zichzelf denk ik een beetje ingehouden de voorbije dagen want er is nauwelijks wat te bespeuren. Verder ziet alles er heel groen en fleurig uit en heel eetbaar uit!

woensdag 21 mei 2014

Tuinplan voor mei




Een beetje aan de late kant. Allez, de maand is al voor (méér dan) de helft voorbij. Maar ik heb wel al een aantal klussen gedaan intussen. Chance!

Buiten zaaien


Een aantal dingen moeten wegens matig succes nog een keer overnieuw, zoals rode biet, raapjes en snijbiet/warmoes. De grootste boosdoeners: de slakken.
En andere dingen daar kan een mens nooit genoeg van hebben, zoals ruccola en erwtenscheuten, radijsjes en worteltjes, en bloemen naturlijk. Dus daar blijf ik gewoon van bijzaaien tot er geen plek meer over is.
  • Wasbonen
  • Kropsla
  • Rucola
  • Boerenkool
  • Erwtenscheuten
  • Radijsjes
  • Rode biet
  • Rapen
  • Snijbiet/Warmoes
  • Wortelen
  • Oost-indische kers
  • Korenbloem
  • Maanzaadpapaver
  • Tuinjudaspenning
  • Zinnia's
  • Malva

Buiten uitplanten 


  • Pronkbonen
  • Pompoen
  • Courgette
  • Komkommer
  • Patisson
  • Echinops

Oogsten


  • Ruccola
  • Radijsjes
  • Erwtenscheuten
  • Sla

Onderhoud


Een aantal van deze klusjes blijft maar uitgesteld worden! En ik moet toegeven dat het in mei waarschijnlijk ook niet meer zal lukken, aangezien ik een weekje op vakantie ga (zoals ik eerder deze week al vertelde).
  • Appelboom takken horizontaal leiden (was ik in maart mee begonnen, maar moet nog een paar takken doen)
  • Klimop tegen de schuur snoeien
  • Nieuw tuinpad leggen met grind en getrommelde klinkers


maandag 19 mei 2014

Montags im Gemüsegarten*

*Omdat in het Duits het leven op een of andere manier ludieker klinkt?


Enfin, een toerreke door den tuin dus. Hierboven één van de eerste blauwe geranium bloemmekes van het jaar.


Een zicht op vanalles wat: linksvoor ruccola met daarachter bonenkruid geranium, afrikaanse lelie, sla en tijm. Rechtsvoor erwtenscheuten met daarachter bieslook, salie en akelei. En in een mand op het terras de sugar snaps die hun eerste bloemekens krijgen!


Peterselie-erwt zoekt zich een weg omhoog langs stam van een jong vliertje. Meer gezaaid uit curiositeit en voor de sier dan om te eten, maar dat het eetbaar is, is mooi meegenomen!


De blauwschokkers klimmen vastberaden omhoog langs het erwtenhek.



De vers uitgeplante patisson en komkommer moeten nog even wennen aan hun nieuwe omgeving (ik ben veel te lui om planten geduldig af te harden).


Een radijs die op het punt staat om te beginnen bloeien. Slecht nieuws? Maar nee! De bloemen én zaadpeulen van radijs zijn eetbaar en ook nog eens lekker, en als dat niet genoeg is, dan kunt ge ook nog altijd de zaden oogsten voor volgend jaar.


En nog meer ruccola, onder het motto van daar kunt ge nooit teveel van hebben. En nog meer peultjes op het terras. Idem. Dat spreekt.



De ingrediënten voor een heerlijke lunch! Ruccola, sla, peultjes, radijsjes ... Mini-weliswaar. Om één of andere reden bleven deze mini in formaat, dus voor de houtig werden heb ik ze maar in de sla gegooid. Beter kleine radijzen dan helemaal geen radijzen, zeg ik altijd maar. Allez, eigenlijk niet. Maar dat was niet het punt!
Genoeg van deze zever. Behalve premature radijzen plukte ik ook nog wat blad en bloemknopjes van de rapen, die beginnen met doorschieten terwijl de knolletjes nog très petite zijn.


Ge ziet hier de rapen. Ik hoop dat als ik de bloemknopjes blijf wegknippen de knolletjes toch nog iets groter gaan worden. En ja, anders gooi ik het blad door de soep of zo. Intussen zijn er nieuwe rapen gezaaid, tweede keer beter?


Zo ziet dat er dan uit op mijn bord. Ter versiering nog wat campanula bloemen erbij, en stukje in balsamico gegrilde zalm en een zelfgemaakte vinaigrette.



Veel meer moet dat niet zijn hé, op een random maandag in de tweede helft van mei? Maar... hoe schoon het hier ook is in meinem eigenen Garten, volgende week deze tijd zit ik in Italië, hopelijk te genieten van een zalig ijsje op een zonnig terras (ik ben me er wel van bewust dat ook in Italië de al onder is gegaan om tien voor elf 's avonds, maar in mijn droombeeld doet het exacte uur er nu even niet toe) en van het gezelschap van mijn moeder (ja, die van de pannekoeken). Als ik terug thuis ben krijgen jullie met een beetje chance een kennismaking met haar groententuin in plaats van een update over de mijne.


*Because in German life sounds more frivolous in the best silly of ways?

The first blue geraniums are starting to flower. As are the sugar snaps and peas. The 'Blauwschokkers' are determined to get to the top of the pea fence, and the parsley peas are trying to find their way up along the stems of a young elderberry tree. Ruccola is being constantly re-sown (you can never have enough of the stuff). The patty pan and cucumber plants are trying to get used to their new environment. I gave them quite a shock by putting them straight into the ground without hardening them off for a few days (I am never patient enough for such things). It probably helped that outside it was at least as warm, if not warmer, as inside. 
I had a gorgeous garden lunch, with ruccola, lettuce, turnip greens (they are setting flower before producing proper roots, so I'm hoping that cutting the flowers away will give the roots some more time to grow thick and juicy), campanula flowers and some very baby radishes that refused to grow to a decent size. 
What more can one ask for? But, however nice it is to be in my own garden, next week I'll get to spend some time in my mothers. A nice coincidence is that her garden is based in Italy, where good wine, delicious ice cream and fresh ricotta are in abundance!