De eerste bloesems
1 week geleden
Voor 12 pannekoeken
Bereiding
- 6 eieren
- 250 gram platte kaas
- 100 gram (volkoren) bloem
- 1 teelepel zuiveringszout/bicarbonaat
- reuzel of ganzevet
Kluts de eieren en platte kaas dooreen, meng beetje bij beetje de bloem eronder en het zuiveringszout. Laat een goeie klont (een bol koffielepeltje) reuzel smelten in de pan. Schep een pollepel beslag in de pan. Als er bubbels aan het oppervlak verschijnen is het tijd om om te draaien. Nog even de andere kant bakken, et voilà!
Moelgen te makene nemt scapin melc
in eenen pot ende dodere van eyeren daer
in ghewreuen ende tempert daer mede
ende doeter toe soffraen ende sukers ghe
nouch dan nemt wit lijnwaet ende
doet vpden mont vanden potte twee
fout of drie ende bindet vaste omtrent
den hals vanden potte dan doet den pot
in eenen ketele vul wallens waters ende
latet lange zieden ende dan doet vercoelen
ende maect omtrent den pot twee gaetken
of drie recht met eenen lepele ende
bouen den scotelen soo doet dragie
ende sukers ghenouch
Vrij vertaald:
Om een lekker hapje te maken doe je schapenmelk in een pot, en meng je er eidooiers door. Doe er saffraan en genoeg suiker bij. Neem dan een witte linnen doek en doe die twee- of driedubbel gevouwen over de opening van de pot. Bind hem vast rond de hals van de pot. Doe de pot in een ketel vol kokend water en laat lange tijd koken. Laat het dan afkoelen en maak rondom in de pot twee of drie gaatjes met een lepel (om te kijken of het gaar is?). Strooi er daarna genoeg specerijen en suiker over.
Voor 4 porties
Bereiding
- 2 cups volle (geiten)melk
- 2 eieren + 2 eierdooiers
- 1/3 cup suiker/honing
- (Mespunt saffraan)
- Snufje kaneel en nootmuskaat
Verwarm de oven voor op 180° C. Kluts de eieren met de suiker/honing (en saffraan als je die hebt) en voeg beetje bij beetje de melk toe. Zet vier vuurvaste kommetjes in een vuurvaste ovenschaal en vul deze met water zodat de kommetjes tot de helft onder staan. Verdeel het beslag over de kommetjes. Strooi een snufje kaneel en nootmuskaat over elk kommetje. Zet de ovenschaal in de oven en bak gedurende 30-40 minuten (afhankelijk van je oven) tot het eiermengsel net opgesteven is. Laat afkoelen in de ovenschaal. Ze zijn zowel lekker lauw als helemaal afgekoeld.
Ingrediënten:
- 30 g zonnebloempitten of pijnboompitten
- 30 g geraspte extra belegen gouda
- 150 g fijngesneden (on)kruid (ik gebruikte bieslook, zevenblad, kleine veldkers, een klein beetje salie)
- 1 eetlepel gedroogde dille
- 1 teen knoflook
- 80 ml extra vergine olijfolie
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
Wrijf de knoflook met een beetje zeezout fijn in uwen vijzel.
Doe al roerend de (on)kruiden erbij en beetje bij beetje de olijfolie.
Meng er op het eind de geraspte kaas bij en weer een beetje olie en zout indien nodig.
Erwtensoep voor 5 personen
Benoodigdheden: 5 ons ossenvleesch en 5 ons varkensvlees of worst, 3 maatjes groene erwten, 10 à 12 stuks prei, 8 à 10 struikjes selderij, 30 à 40 gram oudbakken brood, kleine eetlepel boter = 30 gram, ((zout en peper naar smaak).
Bewerking: van het vleesch kookt men een bouillon. Hoeveelheid: ongeveer 2 liter. De erwten zet men met koud water op een klein vuur, totdat ze kooken, dan laat men tien tot 12 minuten koken en giet het water er af, daarna doet men er ruim een liter kokend water op en laat ze daarmede langzaam gaar koken. Na 2,5 tot 3 uur zijn ze zacht genoeg en men kan ze met den purée wrijver door de pureerzeef wrijven. De prei wordt fijngesneden en de selderij zeer fijn gehakt, doch niet met elkander, ieder afzonderlijk. Het brood snijdt men aan dobbelsteentjes. Nu doet men de boter in den soepketel en laat daarin het brood en de prei onder stadig roeren licht bruin fruiten. Hierbij voegt men de erwtenpurée en daarna den bouillon met de selderij. Nu laat men alles nog een 20 à 30 minuten zacht koken en de soep is gereed. Heeft men een paar koude aardappelen staan, dan kan men deze fijnmaken en erdoorheen koken. Dit maakt de soep nog beter.