donderdag 4 april 2013

On-kruid-pesto
Pesto is bij ons thuis altijd een probleem. Manlief is allergisch aan cashewnoten, en tegenwoordig vindt ge nauwelijks nog pesto waar dat niet in zit. Pesto wordt bij ons dus meestal zelf gemaakt. Behalve basilicum kunt ge pesto echt uit vanalles maken, met lente-ui, broccoli, peterselie, koriander, dragon, dille, radijsloof, wortelloof, ruccola, ...
Het werd al eerder aangetoond dat je ook allerhande onkruiden kan gebruiken om pesto mee te maken, maar ik dacht, laat ik het nog maar eens over doen. Het is in elk geval leuk om zo vroeg in het jaar toch al te kunnen koken uit eigen tuin, en on-kruid-pesto is ook aardig voor de portefeuille.
Italiaanse harde kaas was niet in huis, dus bij deze is aangetoond dat ook extra belegen gouda goed dienst weet te doen in dit gerecht.

Ingrediënten:
 • 30 g zonnebloempitten of pijnboompitten
 • 30 g geraspte extra belegen gouda
 • 150 g fijngesneden (on)kruid (ik gebruikte bieslook, zevenblad, kleine veldkers, een klein beetje salie)
 • 1 eetlepel gedroogde dille
 • 1 teen knoflook
 • 80 ml extra vergine olijfolie
 • zout en peper naar smaak

Bereiding:
Wrijf de knoflook met een beetje zeezout fijn in uwen vijzel.
Doe al roerend de (on)kruiden erbij en beetje bij beetje de olijfolie.
Meng er op het eind de geraspte kaas bij en weer een beetje olie en zout indien nodig.


Voila. Salade van nieuwe aardappeltjes (niet uit eigen tuin maar wel van de Bioboerderij) in de schil met zelfgemaakte pesto en rode ajuin. Simpel. Doeltreffend. En voor herhaling vatbaar!


Tijdens heb plukken van het zevenblad kwam ik nog een aantal sloebers tegen waarvan ik al lang (allé, toch een half jaar minimaal) vergeten was dat ze er ook nog waren. Een blauwe hyacint. Onder andere. Ooit gekregen in pot, en daarna maar naar de tuin verhuisd.


Witte druiventrosjes ook. Er zitten al een paar bloemknopjes klaar. Ik sta al te trappelen van ongeduld!


Een kleine gast tussen de bosaardbeien.


En nog eens mijn viooltjes, ook al heb ik ze hier al verschillende keren getoond, maar voorlopig kan ik er geen genoeg van krijgen!


3 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijk idee zelfgemaakte pesto, ik kan je vertellen. Van het weekend gaan we het zeker uitproberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Lieve Isis, in Zwitserland at ik pesto van Daslook (Allium ursinum) en Walnoten (met flinke scheppen door de spaghetti, tomatensalade erbij). In Nederland komt Daslook alleen plaatselijk veel voor, daardoor is het hier een beschermde plant en mag niet in het wild geplukt worden. Aan de Altrhein bij het Bodenmeer komt het in onafzienbare tapijten voor. Ik ken in het Rijk van Nijmegen wel mensen die het in de tuin hebben. Dus als je eraan kunt komen...
  Van jouw voorbeeld afgekeken, doen we voortaan ook wat bloemetjes door de tomatensalade. Trouwens, uitgebloeide- en zaadzettende aartjes van Smalle weegbree (Plantago lanceolata) hebben een nasmaak van champignons. Ik heb er goed van gegeten bij gesmoorde groentjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ik heb zaadjes voor smalle weegbree gekocht, ik kijk er al naar uit om de bloemekes te proeven! het jonge blad kan door de sla, en wie weet ook wel door de pesto :-)

  BeantwoordenVerwijderen