dinsdag 14 mei 2013

Herbarium - Gewone ereprijs

[hɛr'barijʏm] - verzameling gedroogde planten, op papier vastgehecht. Maar dan fotografisch. Soms plantjes uit eigen tuin, soms uit andermans tuin of de wijde natuur (maar wel altijd mijn foto's). Gewoon omdat ik ze mooi vind, omdat ik ze nog niet eerder (bij naam) kende, of omdat ik ze ooit graag zelf in de tuin wil. Kortom, mijn eigen digitale planten-plakboek.


Gewone ereprijs (Veronica chamaedrys) is een lieflijk mini-mini plantje, dat vanwege haar stuifmeel en nectar druk wordt bezocht door vliegen, de honingbij en kevertjes.
Het groeit op matig voedselrijke, vochtige graslanden, lichte bossen, bermen en dijken. Ook in gazons komt het wel eens voor. Doordat de meeste mensen hun gazons bijna dogmatisch afmaaien, komt hij dan meestal niet tot bloei. En dat is jammer, want bijna niets is zo idyllisch als een gazon dat bedekt is met de hemelsblauwe nevel van ereprijsbloemekes. Met hier en daar ook nog wat toefjes madelief ertussen.
In mijn mini-tuin heb ik geen gazon, maar de ereprijs heeft een plakje gevonden langs de rand van de border, tussen de hondsdraf en de tulpen. Later als ik groot ben, en een grote tuin heb, met plaats voor een gazon, dan zal ik al het mogelijke doen om te zorgen dat daar ook ereprijs tussen staat.

Hoogte | 0,10-0,40 m
Bloeitijd | April-juni
Levensduur | vaste plant3 opmerkingen:

 1. Hier groeit er een beetje in 't gazon :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier groeit de ereprijs ook in het gazon, samen met de hondsdraf. Wij maaien dan ook niet zoveel :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vroeger maakte ik verjaardagskaarten van gedroogde bloemen. Bedankt om me daaraan te herinneren...moet ik dringend weer eens doen ;-)
  Fijn bloemeke he!

  BeantwoordenVerwijderen