woensdag 7 januari 2015

Voornemens2015 is het jaar waarin ik resoluut kies voor voornemens. Het is natuurlijk waar dat het een beetje onnozel is om die goede voornemens te maken op 1 januari. Elke andere dag van het jaar is daar net zo geschikt voor. En het is vooral onnozel om na een paar weken of maanden die voornemens te laten slabakken om ze vervolgens weer helemaal te vergeten en op de eerstvolgende 1 januari, die conveniently om de zoveel tijd weer eens langskomt, overnieuw te beginnen.
Maar voor mij werkt het eigenlijk wel. Het einde/begin van het jaar is wat mij betreft een goed moment om eens te kijken wat er het voorbije jaar goed ging, en daar dankbaar voor te zijn, en een lijstje te maken van de dingen die ik het volgende jaar beter wil doen/wil blijven doen, of dat nu plannen zijn voor de tuin of plannen voor de rest van het leven. En natuurlijk moet ik mij ook al eens herpakken in de loop van het jaar, of moet ik mijn plannen een beetje bijsturen. Maar dat doet niets af aan het feit dat ik dankzij mijn voornemens (misschien kan ik het beter 'plannen' of 'doelen' noemen dan voornemens, maar enfin soit) wel het gevoel heb dat ik geen heel jaar stil ben blijven staan. Voor mij is 1 januari trouwens niet alleen de eerste dag van een nieuw jaar maar ook de eerste dag van een nieuw levensjaar (dat krijgt ge als ge verjaart op de dag waarop iedereen het druk heeft met zijn roes van de voorbije nacht uitslapen).

Dus, waar het vorig jaar bleef bij een paar vage overpijzingen, volgt hier een iets meer concrete lijst:

Groene vingers | In de tuin hoop ik een even voorspoedig jaar te hebben als 2014 is geweest. Alles wat meer is dan die opbrengst van 65 kilo is mooi meegenomen. Er zijn wel een aantal nieuwe dingen die ik wil uitproberen, zoals aardappels in een aardappeltoren poten in plaats van rijen. En natuurlijk heb ik het voorbije jaar ook weer veel geleerd waar ik dit jaar wat uit kan leren. Over sla en slakken bijvoorbeeld. Om maar iets te noemen.

Koken | Awel, koken dat doe ik elke dag, maar daar heeft u het voorbije jaar weinig van gezien. Dat komt deels doordat ik erachter ben gekomen dat ik glutenintolerantie heb, en dat ik dus zelf nogal heb moeten zoeken naar lekkere en makkelijke gerechten die binnen mijn nieuwe eetpatroon passen. Jaja, ik hoor het u al zeggen: weer zo één die speciaal wilt doen. Maar ik kan één ding zeggen, en dat is dat glutenintolerantie niet zomaar tussen u oren zit, maar vooral ergens net onder het middenrif. Allora, meer kooksels posten dus dit jaar. 

Op zoek naar rust | Op zoek naar rust (zowel in mijn hoofd als in de dagelijkse hectiek van het leven) ben ik al een redelijk aantal jaren, en ik lijk er toch wel beetje bij beetje beter in te worden.  Maar af en toe schiet ik toch al eens een keer te veel in de stress. Een aantal concrete plannen om daar iets aan te doen dit jaar zijn: eindelijk eens op één plaats wonen en maar één huishouden moeten doen (dat is dus intussen al gebeurd), een biologisch groentenabbonement nemen zodat ik minder over boodschappenlijstjes moet nadenken, elke week een weekmenu maken, elke dag een kwartiertje opruimen in huis of kleine klusjes doen zodat het huishouden me nooit meer inhaalt, zorgen dat ik genoeg slaap krijg, mijn hoofd regelmatig leeg maken (door te wandelen/bewegen/sporten/buiten zijn/natuur opsnuiven).

Recycleren en minimaliseren | Dus eigenlijk consuminderen, zoals dat de laatste tijd wordt genoemd, of welk flashy woord ge er aan wilt geven. Ik wil dat éne huishouden dat ik nu nog maar moet doen ook graag zo simpel mogelijk houden, dus dat betekent dat er zoveel mogelijk ditjes en datjes het huis uit moeten. Weinig spullen maken minder rommel. Ge moet geen groot licht zijn om dat te begrijpen. Nu, van nature - of in elk geval van mijn opvoeding uit - ben ik een echte hoarder (vraag dàt maar aan mijn moeder). 2014 was echter een succesvol jaar op dit vlak, dus dan kan ik dat in 2015 ook, toch? Ik bezit nu 600 dingen minder ten opzichte van vorig jaar deze tijd, en ik ben er zeker van dat dat nog beter kan. Niet alleen door meer dingen weg te doen, maar ook door eerst op te gebruiken wat ik in huis heb voor ik nieuwe dingen koop. Voorbeelden daarvan zijn onder andere kaarsen (wààr in godensnaam haalt een mens zoveel kaarsen vandaan, ik vraag u), gastenzeepjes (dat wordt een grote voorraad zelfgemaakt wasmiddel, denk ik zo) en knutsel/teken/naaispullen.

Veel te hard werken | Zoals sommigen onder u wellicht weten moet tegen het eind van dit jaar mijn proefschrift op tafel liggen, of beter, in de brievenbus van de jury. Dat wordt stevig doorbikkelen dus. Maar verder wil ik ook proberen om zoveel mogelijk plezier en voldoening te halen uit deze, zo lijkt het soms, onoverkomelijke uitdagende opdracht.

2015, Bring it on, I'm f*ing ready.

1 opmerking: