maandag 29 december 2014

Jaaroverzicht 2014

Bij het uitblazen van 2013 postte ik drie blogjes over de opbrengst van de tuin (1, 2 & 3) en een overzicht van mijn favoriete tuinfoto's van dat jaar.
Dit jaar doe ik het een beetje anders, minder focus op alleen maar de tuin, en meer voor de andere dingen die me dit jaar hebben bezig gehouden. De tuin hoort daar natuurlijk zeker bij ('t is niet voor niets dat we daarmee dit jaaroverzicht zullen beginnen, ha nee), maar er zijn een aantal andere dingetjes die dit jaar nogal belangrijk voor me waren, en waar ik ook best wel trots op ben. Zoals wat ecologischer ingesteld worden (dat was ik al wel, maar er is altijd room for improvement, n'est-ce pas?), wat minimalistischer worden, vooral in relatie met 'dingen', en, wat stond er ook weeral bij mijn overpeinzingen voor 2014?
"Om na te denken over wat ik wil dit jaar, en of ik voornemens wil maken, en welke dat da dan moeten zijn. Maar ik ben er nog niet uit. Iets met meer rust en eenvoud en orde." 
Dat met die 'eenvoud' dat is denk ik wel een beetje gelukt (maar ja room for improvement en al, zoals ik al zei).
Die 'rust' dat zal denk ik toch vooral voor 2015 zijn.


Maar vooruit met de geit, 2014, de korte versie:


We oogstten 65 kilo groenten en fruit uit de tuin. Vijf-en-zestig kilo, zeg ik u. Ik sta paf. (Als ik u vertel dat dat van ca. 20 vierkante meter (effectief begroeide oppervlakte, dus ecxlusief paden) komt. Staat ge dan ook paf? Zelfs als ik hier wat optimistisch ben en het is eigenlijk meer richting de 25 dan sta ik eigenlijk nog altijd versteld.
(Ter vergelijking: vorig jaar was het totaal iets van een 13 kilo.)Daar werd dan weer lekker eten van gekookt (ook al heb ik dit jaar nauwelijks recepten gepost om daarvan te getuigen). Ik probeer mijn leven te beteren. Ik zweer het. (Onder voorbehoud, laat dat duidelijk zijn).We deden 600 spullen het huis uit. Sinds juni, begot . En da ging eigenlijk nog behoorlijk van een leien dakje ook. De reden waarom ik zoveel spullen weg deed? Tot 31 december 2014 woon ik doordeweeks in mijn appartement in de mooiste stad van België (allez, in elk geval toch de tofste), en vanaf 1 januari woon ik full-time bij mijn teerbeminde in Nederland. Dat wil dus zeggen dat al diejen over de jaren heen geaccumuleerden brol straks in één huis moet passen. (En dat wil ook zeggen dat ik vanaf dat moment niet meer heel de tijd uit een rugzak leef. Driedubbele vreugdedans met een happy beatje eronder!!!)
En voor de rest houd ik het leven op dat vlak ook graag zo eenvoudig mogelijk, want, het is al ingewikkeld genoeg, niet?

Dus ja, ook dat pak brieven waar ik in januari maar niet over kon beslissen ging de deur uit. Uiteindelijk scande ik de leukste brieven en postkaarten in. Hetzelfde deed ik met mijn oude dagboeken (dat was in de periode voor blogs werden uitgevonden) en met tijdschriftknipsels, en met oude foto's (dat is nog een work in progress, maar ik voel dat dat in orde gaat komen).


We reduceerden ons papierafval door een NEE-NEE sticker op de deur te kleven, en op allerlei andere manieren, zoals losse thee gebruiken in plaats van apart verpakte builtjes. Ik kan u wel vertellen dat dat enorm veel scheelt. De losse thee's die ik in januari bestelde zijn nog steeds niet op. Alleen de zwarte thee voorraad moet ik geregeld eens aanvullen. Citroenmelisse-, munt- en verbenathee halen we tegenwoordig gewoon uit onzen hof, en daar komt dus al helemaal geen verpakkingsmateriaal bij kijken. Bomen dat wij gespaard hebben jong.


Ik herstelde veel van onze kleding en huistextiel en we kochten enkel die zaken (ook behoorlijk wat tweedehands spullen) die we écht nodig hadden. Allez, of toch bijna. Ik zal eerlijk toegeven dat ik in Rome eventjes een steekje liet vallen en een paar mooie sandalen kocht. Zomaar. Omdat ik van mooie dingen hou.
Maar over 't algemeen kostte het me toch wel wat niet zoveel moeite. Daarbij, die overpuilende herstelmand was een goed excuus om elke zaterdag avond een goeie film te kijken.We maakten van de studeerkamer/bureau weer een plek waar het tof is om te werken. Dat wil zeggen: de boeken staan nu op mooie schabben in plaats van kris-kras gestapelde dozen, de boeken zijn thematisch geordend en flink opgeruimd (ja, dat telde snel aan bij die 600 dingen die richting kringloop of elders gingen). Er is terug plaats om te stofzuigen, joehoe! Dus niet alleen een opgeruimde maar ook een propere studeerkamer! Allemaal vliegen in één klap.
Dit is trouwens een zeer belangrijk punt, want in dit kamertje zal ik het grootste deel van 2015 doorbrengen. Het is namelijk de bedoeling is dat ik volgend jaar mijn proefschrift schrijf, en dan is een mooie, ordelijke (toch min of meer) werkplek wel een minimale vereiste.


De seringen stonden dit jaar voor de eerste keer sinds we ze plantten in bloei! (Ik was dat al bijna vergeten zeg, maar dat belooft voor volgend voorjaar!)


We legden een supermooi visgraat paadje aan vanachter in de tuin. (Mét gerecycleerde klinkers!).


We maakten mooie wandelingen in eigen land. Allez, misschien nog niet zo veel als ik eigenlijk wel zou willen. Maar toch af en toe.
En in het buitenland. Zowel voor werk als voor het plezier. (Werk kan soms ook plezier zijn, eh.)
All in all, een goei jaar dus. Dat kan niet van elk jaar gezegd worden. Allez, als gij dat wel van elk jaar kunt zeggen, dan kan ik u alleen maar vertellen dat ge een bofkont zijt die de vaardigheid van 'in balans zijn met jezelf en het universum' (zoals ze dat tegenwoordig noemen) beter beheerst dan ik!

Ik zal dan maar eindigen met een toast voor het nieuwe jaar: dat we in 2015 allemaal vaardige en gebalanceerde bofkonten mogen worden en/of blijven!

Schol!

1 opmerking: