donderdag 19 december 2013

Opbrengst uit de tuin 2013 # fruit

Dit bericht is eigenlijk vooral voor mezelf bedoeld. Als oefening, om eens te kijken wat een groentetuin nu eigenlijk oplevert. En wat er beter kan in de toekomst. Natuurlijk zijn jullie welkom om mee te lezen met mijn tuinervaringen, fouten, lessen en ook de opbrengst!
In deze post komt het fruit dat onze tuin heeft opgeleverd aan bod, in latere berichten komen de groenten en kruiden aan de beurt.

Aardbei

Ik had zes bosaardbei-plantjes die ik vorig jaar aangeplant had tussen de bloemen (o.a. geraniums). Ik weet niet goed wat de oorzaak is, maar vijf van de zes hebben het heel moeilijk gehad dit voorjaar. Misschien waren ze een beetje neerslachtig. In elk geval ben ik niet de enige wiens aardbeien hebben afgezien. Dus misschien was de boosdoener ook gewoon de kou. Begin juni heb ik hooi-mulch gelegd. Dat leken ze leuk te vinden, want een week later waren er weer nieuwe groene blaadjes. Vervolgens gelezen dat aardbeien van zure grond houden, dus een beetje koffiegruis rond elke plant gestrooid. Uiteindelijk haalden vijf van de zes planten het. Alsof het nog niet erg genoeg was, vrat er ook nog iets aan mijn aardbei-blaadjes: rupsen. Kleine groene. Misschien van de koolmot? De rupsen heb ik vooral handmatig verwijderd en ik heb één keer met nicotine-thee gespoten.
De ene plant die niet onder winterdepressie heeft geleden heeft wel veel lekkere zoete vruchtjes gedragen, vanaf midden juni 58 aardbeitjes gewoon om zo op te peuzelen. Niet slecht, voor 1 plantje.
Eind juli is één van de bijna-dood plantjes uiteindelijk toch nog beginnen bloeien. De twee nu productieve planten leverden vanaf begin augustus samen nog eens wel redelijk wat vruchtjes op, maar doordat we op vakantie waren hebben we er niet veel plezier van gehad.
In het najaar 6 nieuwe aardbeiplanten gekocht, om de collectie een beetje uit te breiden. Onder andere ananasaardbeitjes en Frau Miese Schindler. Ik ben benieuwd hoe die het gaan doen volgend jaar.

Appel

Dit jaar (het tweede levensjaar van ons boompje) één supergrote mooie sappige 'schone van boskoop' appel geoogst. We klagen niet, dat is er één meer dan vorig jaar!
Idealiter zouden we nog een tweede appelboom moeten hebben, een soort die goed is voor bestuiving. Maar ruimte is een beetje een probleem. Misschien moet ik maar eens op zoek naar een dwerg-versie. 


Frambozen

Vanaf midden juli waren de eerste rijp. Tegen het eind van de maand elke week een kommetje vol en tussendoor nog wat extra om te snoepen. Tegen het eind van de eerste week van augustus leken onze frambozen wel een beetje klaar. Midden augustus zaten er echter weeral nieuwe vruchtjes klaar (als ge zomerframbozen handig snoeit hebt ge ook in het najaar nog een lading vruchtjes). De totale oogst was toch bijna 1 kg. Niet slecht!
Ik ga de frambozen wel wat inperken volgend jaar, want nu nemen ze best veel ruimte in beslag.

Moerbei

Midden juli waren de eerste besjes rijp. Aangezien ik een dwergmoerbei heb (een souvenir van de vorige bewoners) zijn de moerbeien zelf ook redelijk mini. Door de treur-groeivorm zijn de bessen heel moeilijk te oogsten, want ze worden bedekt door nieuwe takkengroei. Dit zorgt er wel weer voor dat de vogels de bessen niet vinden. Tot eind juli ongeveer 150 g kunnen oogsten. Toen vertrokken we op vakantie, waardoor we van de laatste productie van ons boompje niet konden mee genieten.
Ik denk eraan om de moerbei eruit te gooien. De bessen van deze dwergsoort zijn niet bijzonder lekker. Ik kan de ruimte waarschijnlijk beter benutten door er een dwergappel te planten, of misschien zelfs aalbessen. 

Allez, weer dinges om over na te denken.

2 opmerkingen: