dinsdag 31 december 2013

Opbrengst uit de tuin 2013 # kruiden

Het laatse paneel uit het drieluik over de opbrengst van mijn tuin: de kruiden. Jaja, die mogen er ook zijn hé. Dankzij al dat smakelijk klein grut smaakt ons eten toch zomaar beter, lekkerder, afwisselender.

Bernagie / Borage

Vanaf eind juli waren de plantjes groot genoeg om te oogsten. Zowel het blad als de bloemetjes werden gebruikt. De bloemetjes vooral als garnering bij salades en de blaadjes in roerbakgerechten, stoofpotjes en soep. Gedoopt in geklutst ei en gebakken in wat boter zijn ze ook erg lekker.
Volgend jaar wil er er wat meer van en zaai ik ze tussen de andere groenten. De bloemetjes zijn zo mooi en één van de weinige dingen die bloeien in mijn tuin in de zomer en het najaar. (Mental note: meer zomerbloemen zaaien!)


Bieslook

Nu heb ik een dunne bieslook variëteit in de tuin. daar zou ik ook graag een soort met dikkere sprieten bij willen. En ik wou dat ik genoeg had om de bloemen te gebruiken in boeketjes. Ik heb zo'n voorgevoel dat op alle lege plekjes in de tuin bieslook komt te staan! Bieslook gebruik ik bij de sla, garnering voor zomersoep, in kruidenkaas, en ge kunt het makkelijk bewaren op azijn voor vinaigrettes.


Lavendel

Zowel het blad als de bloemen geoogst en gedroogd. De bloemetjes worden gebruikt voor geurzakjes in de klerenkast en het gedroogde blad verwerk ik in thee. En in gebak smaakt dat ook alletwee goed. Win. Win. Win.

Oregano

Vanachter in de hof staat een wilde marjolein die we geërfd hebben van de vorige bewoners. Oregano vermeerderd zichzelf onder andere via de wortelstok, en dat swingde daar wel de pan uit. Dus heb ik de plant gehalveerd in het voorjaar, wat mij een zeer grote oogst oregano opleverde!

Rozemarijn

Mijn rozemarijnplant doet intussen drie jaar trouwe dienst, maar ik heb hem wel wat verwaarloosd precies. Dit voorjaar maar eens overplanten in een nieuwe iets grotere pot met veel compost erbij.

Salie

Eind juni: bladluis op mijn salie. Nog nooit meegemaakt! Nicotine-thee op gespoten en daarna leken ze weg.
Ik gebruik salie niet heel vaak vers, maar het is wel jammer om ondertussen niet te blijven oogsten. Dat doe ik dus om de paar weken, en dan droog ik de blaadjes om later thee van te maken. Salie-thee drink ik heel vaak in de winter en daar kan ik flink wat op besparen als ik salie uit eigen tuin kan gebruiken.


Tijm

Tijm is een van mijn favoriete keukenkruiden. Ik gebruik het in het bouquet garni voor bouillon en in warme groente- en vleesgerechten, en in muffins en brood. Zoals vanavond bijvoorbeeld. Dan staan er vijgen & tijm muffins op het menu. Samen met gegrilde camembert. Jaja, dat wordt een lekker smulfeest voor twee!

1 opmerking: