maandag 17 maart 2014

Maandag in de (groenten)tuin

'Moestuinmaandag' is een wekelijkse post-ronde waar een aantal (vooral Nederlandse) blogs aan meedoen. Tof, vind ik da. Maar alleen... Ik spreek niet graag van de 'moestuin'. 'Groententuin', of 'groentenhof', ja dat is iets anders. Dus koppig als ik ben doe ik alleen mee aan 'moestuinmaandag' als ik het ook in mijn eigen woorden mag vertellen.


De sering krijgt voor de eerste keer in haar leven bloemen! Jaaaa! Ik zag zowaar twee prille bloemknopjes zitten. Hopelijk komen er nog meer aan. Op dit moment zit ik nu toch al zeker een jaar op drie, vier te wachten!
En de zaden kregen een grotere doos, want de oude paste nu echt niet meer.


Citroenmelisse lijkt het op haar nieuw plekje wel naar haar zin te hebben. Met zo wat tulpen ernaast gaat dat schoon worden binnen een paar weken!


De radijzen zijn ook weer een beetje gegroeid. En onder het kippengaas komen de eerste raapjes piepen. Rapen uit eigen tuin is voor ons een primeur dit jaar waar ik zo hard naar uit kijk dat mijn tenen kriebelen (ja, vraag mij niet wat het verband tussen die twee is, sommige dingen moeten niet uitgelegd worden).


En de patatten op de vensterbank beginnen een beetje te schieten. Langzaam. Ze doen dat op hun gemak zenne, die mannen. En daaronder ligt de tuinkers te kiemen.


De moerbei kreeg een flinke snoei. Ik wilde hem eerst wegdoen, aangezien de opbrengst vrij mager was en hij onbehoorlijk veel plaats inneemt. Maar ik heb mij bedacht. Hij krijgt nog één jaar omzichzelf te bewijzen. Misschien dat een goeie snoei wat grotere bessen oplevert. En anders is het toch het schavot voor deze heer.


Ruccola! Ik heb mijn lesje geleerd na vorig jaar en ben maar gelijk begonnen met ruccola zaaien. Binnenkort komt er zeker nog meer. En binnen op de vensterbank staat ook meerjarige ruccola, die hopelijk snel gaat kiemen.


Op dat raar vlechtwerk van takjes en gaas (dat nog niet af is, zoals ge kunt zien) groeien binnenkort hopelijk erwten, zodat die lelijke bruine bak straks iets minder opvalt.

Het enige slechte nieuws van de week zijn de witte vlekken op mijn salie. Wat voor vuile ziekte is dat nu weer? Iemand een idee?

4 opmerkingen:

 1. Hoe je het ook noemt, leuk dat je meedoet aan de maandag in de groententuin:-) Prachtige foto's. Heerlijk al dat frisse groen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zeker op een zonnige ochtend als vandaag is dat frisse groen des te meer te genieten!

   Verwijderen
 2. Wat schitterend, ik ben benieuwt naar elke maandag :) Super leuk dat je iedere maandag mee doet met Groente tuin ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja het leek me wel leuk om een vaste wekelijkse post te doen! een beetje zoals jij ook doet met je haakproject :) Dat geeft wat structuur!

   Verwijderen