maandag 19 mei 2014

Montags im Gemüsegarten*

*Omdat in het Duits het leven op een of andere manier ludieker klinkt?


Enfin, een toerreke door den tuin dus. Hierboven één van de eerste blauwe geranium bloemmekes van het jaar.


Een zicht op vanalles wat: linksvoor ruccola met daarachter bonenkruid geranium, afrikaanse lelie, sla en tijm. Rechtsvoor erwtenscheuten met daarachter bieslook, salie en akelei. En in een mand op het terras de sugar snaps die hun eerste bloemekens krijgen!


Peterselie-erwt zoekt zich een weg omhoog langs stam van een jong vliertje. Meer gezaaid uit curiositeit en voor de sier dan om te eten, maar dat het eetbaar is, is mooi meegenomen!


De blauwschokkers klimmen vastberaden omhoog langs het erwtenhek.De vers uitgeplante patisson en komkommer moeten nog even wennen aan hun nieuwe omgeving (ik ben veel te lui om planten geduldig af te harden).


Een radijs die op het punt staat om te beginnen bloeien. Slecht nieuws? Maar nee! De bloemen én zaadpeulen van radijs zijn eetbaar en ook nog eens lekker, en als dat niet genoeg is, dan kunt ge ook nog altijd de zaden oogsten voor volgend jaar.


En nog meer ruccola, onder het motto van daar kunt ge nooit teveel van hebben. En nog meer peultjes op het terras. Idem. Dat spreekt.De ingrediënten voor een heerlijke lunch! Ruccola, sla, peultjes, radijsjes ... Mini-weliswaar. Om één of andere reden bleven deze mini in formaat, dus voor de houtig werden heb ik ze maar in de sla gegooid. Beter kleine radijzen dan helemaal geen radijzen, zeg ik altijd maar. Allez, eigenlijk niet. Maar dat was niet het punt!
Genoeg van deze zever. Behalve premature radijzen plukte ik ook nog wat blad en bloemknopjes van de rapen, die beginnen met doorschieten terwijl de knolletjes nog très petite zijn.


Ge ziet hier de rapen. Ik hoop dat als ik de bloemknopjes blijf wegknippen de knolletjes toch nog iets groter gaan worden. En ja, anders gooi ik het blad door de soep of zo. Intussen zijn er nieuwe rapen gezaaid, tweede keer beter?


Zo ziet dat er dan uit op mijn bord. Ter versiering nog wat campanula bloemen erbij, en stukje in balsamico gegrilde zalm en een zelfgemaakte vinaigrette.Veel meer moet dat niet zijn hé, op een random maandag in de tweede helft van mei? Maar... hoe schoon het hier ook is in meinem eigenen Garten, volgende week deze tijd zit ik in Italië, hopelijk te genieten van een zalig ijsje op een zonnig terras (ik ben me er wel van bewust dat ook in Italië de al onder is gegaan om tien voor elf 's avonds, maar in mijn droombeeld doet het exacte uur er nu even niet toe) en van het gezelschap van mijn moeder (ja, die van de pannekoeken). Als ik terug thuis ben krijgen jullie met een beetje chance een kennismaking met haar groententuin in plaats van een update over de mijne.


*Because in German life sounds more frivolous in the best silly of ways?

The first blue geraniums are starting to flower. As are the sugar snaps and peas. The 'Blauwschokkers' are determined to get to the top of the pea fence, and the parsley peas are trying to find their way up along the stems of a young elderberry tree. Ruccola is being constantly re-sown (you can never have enough of the stuff). The patty pan and cucumber plants are trying to get used to their new environment. I gave them quite a shock by putting them straight into the ground without hardening them off for a few days (I am never patient enough for such things). It probably helped that outside it was at least as warm, if not warmer, as inside. 
I had a gorgeous garden lunch, with ruccola, lettuce, turnip greens (they are setting flower before producing proper roots, so I'm hoping that cutting the flowers away will give the roots some more time to grow thick and juicy), campanula flowers and some very baby radishes that refused to grow to a decent size. 
What more can one ask for? But, however nice it is to be in my own garden, next week I'll get to spend some time in my mothers. A nice coincidence is that her garden is based in Italy, where good wine, delicious ice cream and fresh ricotta are in abundance!

5 opmerkingen:

 1. Wat een heerlijkheid in de tuin, stiekem word ik er wel een beetje jaloers van :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat oogst je al veel lekkers uit je tuin, al is het dan wat prematuur. Veel plezier in Italia!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat valt ook wel weer mee hoor. Jammer genoeg kan ik nog niet elke dag zo'n salade uit de tuin toveren! :) Binnen een paar maanden hopelijk wel :)

   Verwijderen
 3. Dit is wel een heerlijke moestuinpost! Wat doet alles het goed.
  Fijne vakantie gewenst en dat intussen de moestuin maar zal gedijen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet alles doet het goed jammer genoeg. De spinazie wil niet mee en de rode tuinmelde die ik in maart zaaide laat zich absoluut niet zien. Maar goed, ik ben in ieder geval reuze blij met alle dingen die het wel goed doen!

   Verwijderen